Reportāžas

2014. gada 13. septembris
19.09.2014


Pirmajā sezonas Erudītu līgas nodarbībā 13. septembrī jau visiem zināmajā vietā un laikā ieradies neparedzēti liels erudītu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu sezonas sākuma nodarbībām. Mūsu rindas kuplinājuši arī 2 jaunpienācēji. Viņiem tiek dāvināti krustvārdu mīklu žurnāli. Atcerējos savu pirmo nodarbību pirms dažiem gadiem un nodomāju, ka tajā laikā laikam vēl nebija iedibināta tradīcija iesācējiem kaut ko dāvināt.

Pēc Erudītu līgas prezidentes Anitas un galvenā tiesneša Ulda ievadvārdiem seko pirmais uzdevumu pāris – tests „Atsauces uz augustu” un it kā ne sevišķi sarežģīta klasiskā krustvārdu mīkla. Tests sadalīts 2 daļās – pirmajā daļā atbildes uz jautājumiem jāmeklē „savos apcirkņos”, bet otrā daļa nedaudz vieglāka, jo ir doti 4 atbilžu varianti, no kuriem, pat neko nezinot, dažreiz var izvēlēties pareizo atbildi. Iepriekš nedaudz gatavojoties, ar „glābējas Google” palīdzību apskatījos galvenos notikumus katrā augusta dienā daudzu gadu garumā. Saņemot testu, sapratu, ka velti esmu tērējusi laiku, jo uzdevums ir nevis par augusta mēneša vēsturiskiem notikumiem, bet gan par augustā dzimušiem ievērojamiem cilvēkiem. Steigā nevarēju atcerēties nevienu ievērojami cilvēku, kam augustā būtu dzimšanas diena. Biju nedaudz satraukta par šādu pavērsienu, tāpēc jau pirmajā jautājumā pieļāvu kļūdu un visiem labi zināmo vācu mācītāju Gothardu Frīdrihu Stenderu, uz kura kapa plāksnes rakstīts Latvis, nosaucu par Ernstu Gliku. Kādu brīdi mani māca šaubas, ka kaut kas jālabo, bet, iegrimusi pārējo atbilžu meklēšanā, aizmirsu atgriezties pie šī jautājuma vēlreiz. Ar otro jautājumu bija līdzīgi, jo, nosaucot valsti, kuras teritorijā 1664. g. 1. augustā notika Sv. Gotharda kauja, sākumā gribēju rakstīt Ungāriju, bet tad atcerējos, ka pirms daudziem gadiem, apceļojot Ungāriju, tikām vesti pie liela memoriāla, kurš veidots kā piemiņas vieta ungāru sakāvei kaujā pret turkiem. Atbildē uzrakstīju Horvātija, jo nodomāju, ka diez vai tā varētu būt Ungārija. Pēc testa, ieraugot pareizās atbildes, nonācu pie slēdziena, ka vienmēr jāraksta tā atbilde, kas pirmā iešaujas prātā, jo gandrīz vienmēr tā ir īstā. Tad saņēmos un uz dažiem jautājumiem izdomāju pareizās atbildes. Tomēr vienā jautājumā palīdzēja arī augusta notikumu apskats, kurā bija minēts, ka Ļ.Trocki nogalināja Meksikā. Neko nezināju par Lielbritānijas vieglatlētu, kurš Maskavā izcīnījis 2 zelta medaļas.

Otrā testa daļa ar atbilžu variantiem izrādījās vēl grūtāka, jo visu laiku nez kāpēc izvēlējos nepareizo variantu. Ja prasīta visu laiku traģiskākā lidmašīnas katastrofa, tad nosaucu Krieviju, jo man ir priekšstats, ka visas lielākās aviokatastrofas notikušas šajā valstī, par Japānu pat neiedomājos. Ignorēju arī zviedru zinātnieka J.J. Bercēliusa nopelnus, tos piedēvējot S. Svedbergam, jo laikam uzvārds likās zviedriskāks. Arī Martins Luters Kings, „kuram bija sapnis”, mani rosināja izvēlēties pilnīgi citu atbildi, bet atklājums Kanādā nemaz neasociējās ar Klondaikas zelta drudzi.

Kaut kā tikusi ar testu galā, sapratu, ka daudz pareizu atbilžu nebūs, tāpēc ar lielu degsmi pievērsos krustvārdu mīklai, bet… izrādījās, ka šī ir diezgan sarežģīta mīkla, jo uz vairākiem jautājumiem atbildes pat nenojautu. Nezināju, ka Marokā dzīvo tamazigti, māņkrabju suga, kas rāpjas kokos, ir palmuvēzis, bet bezmugurkaulnieku epitēlija krokai ir vienāds nosaukums ar garderobes piederumu – mantiju. Pieļaujot daudzas burtu kļūdas, vārdā stupīds neieliekot garumzīmi, ķelnerus nosaucot par ķelleriem, bet balonus par galoniem, ne uz kādu dižu rezultātu vairāk necerēju.

Gaidot 2. uzdevumu pāri, kur bez krustvārdu mīklas būs tests par 2014. gada Pasaules futbola čempionātu, sapratu, ka vienīgais, ko varēju atcerēties par futbolu, bija anekdote, ka tā ir spēle, kur apmēram 20 vīri skraida pa laukumu, bet vienmēr uzvar Vācija. Tātad zināju šī gada Pasaules kausa ieguvēju, bet tas arī viss. Vēl lielāks pārsteigums bija, kad atklājās, ka jautājumi ir arī par visu gadu pasaules čempionātiem futbolā. Taču jautājumi izrādījās nedaudz vieglāki, nekā biju iedomājusies. Neatcerējos „nabaga” Kamerūnu, kura izrādījās pēdējā starp pēdējām, kā arī faktu par Krievijas komandu, kuras vārtsargam iespīdināja acīs lāzeri.  Pārējie jautājumi par čempionāta simbolu Fuleko vai par rezultatīvāko čempionāta futbolistu Hamesu Rodrigesu likās dzirdēti, tāpēc grūtības nesagādāja. Jautājumos par visu gadu pasaules čempionātiem futbolā nezināju pilnīgi neko, lai gan uz vienu jautājumu par to, cik komandas piedalījās pirmajā pasaules čempionātā, liku uz skaitli 13 un nekļūdījos.

„ Citos jautājumos par Brazīliju” atcerējos dažus faktus – pirmo Brazīlijas imperatoru Pedru I, datumu, kad Brazīlija svin Neatkarības dienu – 7. septembri, taču nezināju galvaspilsētu Salvadoru, kas bija pirms Riodežaneiro, kā arī varēju nosaukt tikai vienu valsti – Čīli, ar ko Brazīlijai nav robežas, bet par Ekvadoru aizmirsu. Interesants man likās jautājums par brazīliešu rakstnieku un dzejnieku, kuram tikusi piešķirta Staļina Miera prēmija. Es zināju tikai divus brazīliešu literātus – P.Koelju un Ž.Amadu. Pēc formulējumiem jautājumā sapratu, ka P.Koelju tas nevar būt, tāpēc rakstīju otru, kuru zināju un „trāpīju desmitniekā”.

Sākumā krustvārdu mīklas „Četras kā viena” daudzus vārdus ar vienādu burtu skaitu ieliku nepareizās vietas, samainot „bestselleru” ar „Skaistkalni” un „kakao” ar „kapēm”, bet pamazām viss sāka atrisināties. Atcerējos arī D.Brauna jaunāko romānu „Inferno” un pirmo Latvijas nacionālās armijas ģenerāli Balodi. Nezināju Ptolemaja sacerējumu un kanādiešu komponistu, jo šādu vārdu manā zināšanu krātuvē vienkārši nebija, taču pašai muļķīgi likās tas, ka nevaru iedomāties pagasta centru Dobeles novadā vai Staburadzes tortes nosaukumu. Pietrūka pāris minūšu, lai šo mīklu atrisinātu gandrīz pilnībā, taču kopumā tā nebija īpaši grūta vai sarežģīta, vienkārši nepieciešams ilgāks laiks, lai visu saliktu „pareizajos plauktiņos”.

Patika gandrīz visi uzdevumi, izņemot futbolu (lai piedod futbola fani). Tas, ka pirmā krustvārdu mīkla izrādījās sarežģītāka, nekā īstenībā bija, liecina tikai par to, ka nepieciešams vēl lielāks treniņš krustvārdu mīklu risināšanā.

Necerot uz īpaši labu rezultātu,
Agnese Kursiša.




      Atpakaļ